Belønningsskemaer er V-I-L-D-T lærende, og hjælper dit barn med at lære nye ting, nye rutiner, ny adfærd – det hjælper dit barn ind i fællesskabet.
Egentlig er det sådan, at når vi lærer vores barn forskellige ting, så inddeler vi nærmest pr automatisk tingene i små trin. Der er f.eks. ingen af os der regner med, at vores børn kan dække bord før vi har lært dem det – og det gør vi typisk ved at sige ting som: ”Kan du tage tre tallerkner… DET var fint – og så løfter du dem over på bordet… ups… sååådan – og så stiller du dem der hvor vi skal sidde… ud for stolene – det er såååå flot… osv”. Børnene lærer rutinen ”At dække bord” skridt for skridt – trin for trin.
Og sådan er det… Mange af de ting vores børn skal lære består af en masse små dele, som tilsammen udgør en rutine eller adfærd. Det kan handle om at tage sin madkasse op ad skoletasken, det kan handle om at børste tænder, komme i seng eller måske at hoppe fra 1 meter vippen i svømmehallen: ”1) Først går du hen til stigen, 2) så kravler du op ad den, 3) går ud af vippen, 4) springer i og 5) svømmer ind til kanten”.
Rutiner er noget man lærer udenad – og når man først har lært rutinen, så kan man DEN. Det kan nu godt være, at det indimellem ser ud som om, dit barn pludselig har glemt alt som det tidligere har lært, MEN det har det som udgangspunkt IKKE. De fleste forældre har prøvet at ”skrue bissen på” – og de fleste har så også erfaret, at DET ikke virker. Uanset forklaringen på, at dit barn er gået i stå – eller gået tilbage i sin udvikling og i sine færdigheder, så har det brug for hjælp og brug for dig til at komme videre – tilbage i fællesskabet. Her er belønningsskemaet en stor hjælp – og hæng på, for nederst i artiklen finder du dit eget belønningsskema til print.
10 ting dit belønningsskema skal bestå af:
#1 Der skal være et tydeligt mål
F.eks. at komme i seng på en god måde, lave lektier kl. 15, dække bord når vi skal spise aftensmad, tage tøj på om morgenen osv.
#2 Det der skal læres skal kunne inddeles i små trin
F.eks. ”Tage tøj på”: 1) først tager du dit nattøj af, 2) så tager du undertøj på, 3) så tager du strømper på, 4) så tager du din bluse på 5) og til sidst tager du bukser på.
#3 Rutinen som skal læres skal bestå af 4-6 små trin
Du skal sikre dig, at dit barn faktisk KAN udføre hvert trin. Hvis dit barn ikke kan binde en sløjfe så skal det først lære den færdighed før det kan figurere som et trin i et belønningsskema.
#4 Giv hvert trin point mellem 1-3 sådan at det i alt giver 10.
Det trin som er sværest får tre point og det trin som er nemmest får 1. De resterende trin kan du give 2 point.
#5 Hvis dit barn får 7 point eller der over, så skal det have en belønning…
HVA’ – HVAD ER NU DET FOR NOGET… men det er rigtigt. Dit barn skal have en belønning hvis det BLOT får 7 point. Der skal simpelthen være plads til at fejle uden at det betyder, at dit barn nu er afskåret fra at få sin belønning. Lad os for sjov skyld og som eksempel sige, at dit barn allerede ved det første lille bitte trin til kun 1 point fejler, så er der overhovedet ikke efterladt den mindste smule lyst og motivation til at fortsætte rutinen. Det kan være lige meget og så er konflikten er lige om hjørnet.
#6 Belønninger skal være tilpas små til at du både kan – og vil give dem hver dag.
Det kan være noget spiseligt: Rosiner, et æble skåret i både, et knækbrød, en gulerod eller hvad du nu ved dit barn godt kan lide. Det kan også være noget helt konkret som 1 krone eller 10 minutter på tabletten, eller måske kan det være noget mere relationelt som højtlæsning, et spil eller massage i f.eks. 5 minutter.
#7 Der skal være 3 forskellige belønninger som dit barn kan vælge imellem.
Du skal først ændre belønningerne når de begynder at blive kedelige eller hvis dit barn slet ikke motiveres af dem. Uanset hvor urimelig, træls og tåbelig dit barn efterfølgende kan vise sig at være, så er det helt og aldeles FORBUDT at tage belønningerne fra børnene. Det de har ”tjent” har de tjent. PUNKTUM.
# 8 Et belønningsskema skal gennemgås hver dag når rutinen er gennemført.
Hvert trin får point. Hvis et trin ikke er gennemført så skal det have 0 – NUL point. Du kan sige: ”Det fik du ikke gjort i dag, så det bliver et nul. Jeg er sikker på du klarer det i morgen”. Alle de trin som dit barn lykkes med får point. Du kan f.eks. sige: ”Det klarede du, så du får 3. Flot”. Indimellem kan der ske det, at dit barn ikke vil noget som helst. Barnet vil ikke rutinen og kommer ud med et rungende NUL – og det er absolut ikke særligt sjovt. Du bør alligevel gennemgå skemaet med dit barn. Du skal selvfølgelig holde fast i, at der ingen belønning er, men samtidig skal du sørge for at indgyde optimisme ved at sige, at du er SIKKER på, at dit barn vil klare det i morgen.
# 9 Inden du tager dit flotte skema i brug, så skal du vise dit barn det.
Du skal forklare hvad det går ud på. Du skal fortælle – og meget gerne vise dit barn de forskellige trin. Fortæl om pointene, belønningerne og hvornår I sammen gennemgår det.
# 10 Nogle gange har man lavet et belønnings-skema over en rutine som foregår flere gange om dagen.
Det kan f.eks. være en ”komme-hjem-rutine”, som handler om at hænge sit tøj op og sætte sine sko på plads. Du skal beslutte i hvilken forbindelse du vil bruge skemaet. Det kan f.eks. være når I kommer hjem fra børnehave eller skole. Du skal nemlig kun bruge skemaet én gang om dagen.

Er du ny på siden?
Velkommen til!
Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..
Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.
Sådan kommer Mette hjem fra børnehave på en god måde
Et belønningsskema kan se sådan her ud. Du kan downloade en gratis template af dette skema fra den gule boks.
Mettes kan bruge dette skema til at lære at komme ind ad døren på en god måde.
#1 Læg hue og vanter i kurv (2 point)
#2 Hæng jakken op på knagen (2 point)
#3 Stil støvlerne på hylden (3 point)
#4 Tag inde-sko på (2 point)
#5 Gå ind i stuen (1 point)

Hvis du BARE får 7 point så kan du vælge mellem 3 belønninger:
1) Lege med dukker med mor i 15 minutter
2) Få et æble skåret i både
3) Se Ramasjang i 15 minutter
Hver dag når vi er kommet hjem fra børnehave, så gennemgår vi belønningsskemaet.
Det var det – du er klar… og det bliver dit barn også!
Tjekliste
Hvilken rutine er det dit barn skal lære
Inddel det i 5 små trin
Fordel 10 point mellem de fem trin. Ingen trin må få over 3 point
Find på forskellige belønninger. Udvælg tre som dit barn kan vælge imellem når det får 7 point eller derover
Lav et flot belønningsskema
Fortæl om - og vis dit barn skemaet. Afprøv gerne de fem små trin med dit barn
Fortæl om belønningerne og hvad der skal til for at få dem
Lav en aftale med dig selv og dit barn om, hvornår belønningsskemaet dagligt gennemgås
Vil du vide mere?
Så kan jeg anbefale dig mit online kursus “Få dit barn til at høre efter”. Her klæder jeg dig fuldstændigt på til at få succes med belønningsskemaer (og det mindre kendte -men uundværlige redskab – belønningstegn). Læs mere om kurser her.
GRATIS START-MATERIALE TIL BELØNNINGSSKEMAER
Få 5 eksempler på hvordan man opbygger belønningsskemaer samt en gratis skabelon til et belønningsskema, du selv kan udfylde.

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også eksklusive læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.