Så er det igen blevet aften. Du har lavet mad og selvom du ved, at den er god og altid har været på listen over top 10 livretter, så sidder din datter – eller søn, IGEN og stikker til maden.

Det er næsten ikke til at holde ud.

Som forældre kan man føle sig komplet umulig og afmægtig.

På den ene side kan man tænke at den eneste udvej er at tvinge barnet til at spise – til at åbne sin mund, og på den anden side er vi fuldstændigt handlingslammede fordi vi ved, at det vil være helt uacceptabelt og slet ikke løser noget som helst – tværtimod.

Som med alt andet i livet, så kan der være et utal af forklaringer på hvorfor et barn ikke vil spise. Jeg gætter på, at du selv kender til at lysten til mad kan aftage noget så gevaldigt, hvis man enten er syg eller hvis man er presset følelsesmæssigt – omvendt kan lysten til mad også stige hvis man har det skidt følelsesmæssigt… Det er absolut ikke nemt.

Men en ting er sikkert – hvis et barn har prøvet at få noget galt i halsen, så kan det sætte en frygt i barnet for at spise – for igen at man blive kvalt. Typisk ser man, at barnet gerne vil drikke, men spise, udover is… det vil det bare ikke.

Frygten for at spise

Frygt er ikke rationel og det nytter ikke noget – eller ganske lidt, at sige fornuftige snakke-ting. Uanset hvor lille stykke mad der kom i den gale hals, og uanset hvor udramatisk det faktisk var, så tyder noget på at oplevelsen har sat sig i dit barn, sådan at frygten for at det sker igen, nu komplicerer alt i jeres familie som handler om spisning – og det går ud over jeres liv.

Sådan hjælper du dit barn

 

# 1 Udvis tålmodighed og forståelse

Dit barn har brug for at du væbner dig med tålmodighed og udviser forståelse. Du kan f.eks. sige: ” Du fik noget galt i halsen og blev bange. Det skal nok gå over igen, og jeg skal nok hjælpe dig”.

# 2 Du skal holde strukturen

Du skal altså ikke til at lave speciel mad til dit barn, men du skal sørge for at den mad du laver faktisk er ”ufarlig” for dit barn. Du kan lave suppe, koldskål, servere yoghurt, havregrød, eller lave kartoffelmos.

# 3 Udvid barnets tolerance i små trin

Når du serverer maden så spørg dit barn som du altid har gjort: ”Vil du have en eller to skefulde? Vil du have kødboller, kammerjunker, ymerdrys, blåbær, kødsovs osv.”. Når du serverer is kan du spørge om dit barn vil have et drys af smarties over. Formålet er at sørge for, at dit barn får noget ”ufarligt” at spise og stille og roligt udvider sin tolerance overfor at få noget mere fast ind i munden og igennem spiserøret.

# 4 Opbyg tilliden

Du skal tænke, at dit barn er ved at oparbejde tillid til, at det er ufarligt at spise – at der ikke sker noget. Det betyder, at du gerne må benytte dig af mere usunde trick. Køb f.eks. fredags slik og hjælp dit barn med at skære det i mindre stykker hvis det er nødvendigt.

 

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

Din opgave er at hjælpe dit barn igennem den oplevelse, der nærmest – som et trauma, har sat sig i det – så dit barn både overvinder sin frygt for at spise, og samtidig lærer at du kan skabe orden i det indre kaos og hjælpe det videre som en stærkere person.

SLUT MED SKÆLD UD

Få glade børn der gør, hvad du ber’ dem om

Få min guide “5 måder at takle røv-trælse møgunger”

Denne guide vil på kort tid ændre stemningen i din familie så du igen kan få glade børn, der gør hvad du beder dem om – helt uden skæld ud.

Guiden giver dig nogle enkle og konkrete tips til at få dine børn til at høre efter

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også (helt vildt gode) læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.