Vil dit barn ikke i bad? Her er en lille guide til, hvordan det bliver nemmere – uanset om det er babyen, det større barn eller teenageren, der er på tværs.

 

Hvis du er en af de forældre, som simpelthen ikke fatter hvorfor dit barn ikke vil i bad, så kan jeg fortælle dig, at du er ganske normal.

Det er en GÅDE hvorfor pokker det skal være så bøvlet at få sit barn i bad. Selvfølgelig kan barnet have haft en ubehagelig oplevelse i forbindelse med at komme i bad, men de mest almindelige SKRÆKKELIGE oplevelser begrænser sig dog ofte til, at børnene har fået vand i øjnene og munden. Det er selvfølgelig ikke særlig rart, MEN helt ærligt – HOLD NU OP!

Det der med at komme i bad ser jo lidt forskelligt ud alt efter hvor gammel barnet er. Står din lille baby i en flitsbue over badekarret, så er det selvfølgelig anderledes end hvis det er dit barn på 3-12 år, der ikke vil i bad – eller hvis det for den sags skyld er din store lømmel af en teenager, som er stoppet med at gå i bad. SUK!

OG dog – for selvfølgelig er der forskelle, men hvor mærkeligt det end lyder, så er der også ligheder….

Alle børn har nemlig brug for, at deres forældre virker som om de har styr på det.

Hvis et barn fornemmer, at forældrene virker usikre, så bliver de selv usikre – og utrygge. Nogle gange skal der ikke så meget til før forælder og barn fanges i negative og utrygge cirkler. Hvis et barn fornemmer, at den voksne er usikker, så reagerer det med f.eks. skrig, frygt, flugt eller forhandling. Det indlysende resultat er, at forælderen bliver endnu mere usikre. Måske bliver de vrede, så bliver de kede, så bliver de opgivende – og så kører rouletten med usikre børn og forældre.

 

Sådan bliver du sikker:

Det er som udgangspunkt en god ide at sætte sig ind i helt almindelige anbefalinger af, hvor ofte man bør bade sit barn – for så efterfølgende at sætte det i system, så det faktisk passer til lige præcis din familie. Det bliver f.eks. anbefalet at bade sit børnehavebarn 2-3 gange om ugen og vaske børnenes hår med shampoo. Men hvilke dage er gode dage hjemme hos dig? Er det bedst om morgenen eller om aftenen? Hvem skal bade børnene, og hvordan skal ”bade-rutinen” egentlig se ud?

 

En ”bade-rutine”

Det der med at komme i bad handler selvfølgelig om hygiejne, men samtidig med at du som mor eller far sørger for at børnene er rene og lækre, så lærer du dem også to andre ret så vigtige ting:

1) Du lærer dit barn en rutine som det fremadrettet – i mange år, skal bruge når det går i bad… ”Først tager du tøjet af, så går ud under bruseren, så vasker du… osv.”

2) Du lærer også dit barn både at modtage og give omsorg. Den måde man giver omsorg på er nemlig et spejl af den omsorg man selv har fået.

En rutine tager udgangspunkt i det børnene kan og det som de næsten kan.

 

Sådan håndterer du babyen, der ikke vil i bad

Hvis din lille næsten nyfødte baby ikke føler sig sikker på det der med at blive badet, så tag det stille og roligt.

Hvad kan du og din baby allerede i en baby-bade-rutine?

Du kan tage tøjet af din lille skat, du kan hælde tilpas tempereret vand i badekarret, du kan holde dit barn over karret, du kan vaske dit barn med en dejlig blød vaskeklud, du kan dyppe din babys fødder eller hænder i vandet… Så start med det.

Lav din helt egen rutine, fortæl hvad du gør med en beroligende stemme – fang dit barn øjne. Lad din baby se og spejle sig i din sikkerhed, din kærlighed og din troværdighed.

 

Børnehave og skolebarnet, du ikke kan få i bad

Hvis det er dit lidt større barn på f.eks. 4 år der bare ikke gider det der bade-halløj, så tag en dyb indånding – stop lige lidt op, OG inddel SÅ baderutinen i 5 små trin:

1) Først tager du tøjet af og hjælper mig med at hælde vand i badekarret
2) så træder du op i karet og bliver vasket på kroppen og i hovedet
3) dernæst får du vasket hår
4) så kan/ skal du lege i fem minutter
5) og til sidst kommer du op og jeg hjælper med at tørre dig.

Du kan vælge at bruge små belønninger som bade-motivation til dit barn.

Giv f.eks. hvert af de fem trin 2 point og fortæl dit barn, at hvis det bare får 7 point, så får det en belønning.

Børn er ikke så vilde med overraskelser, så du bliver nødt til både at fortælle dem om den bade-rutine du har lavet. Du kan også vise børnene hvordan I sammen laver rutinen, og så bliver du også nødt til at fortælle dem hvilke belønninger de kan få. Det skal være små belønninger ellers løber det bare løbsk. Det kan f.eks. være en pakke rosiner, en lille yoghurt, et æble i både, et spil osv.

Den teknik jeg beskriver ovenfor beskriver ganske kort principperne i det man kalder belønningsskemaer. De kan være helt utroligt effektive, hvis man skal lære sit barn ny adfærd – eller hvis man vil af med konflikter omkring adfærd, det godt kan, men åbenbart “har glemt”.

Jeg vil klart anbefale dig at prøve det med belønningsskemaer, og du kan nemt komme i gang ved at hente mit gratis start-materiale i den gule boks herunder.

Vil du vide mere om brugen af det, kan du læse min artikel Hjælp dit barn ind i fællesskabet med verdens nemmeste belønningsskema. Jeg tror du vil finde den interessant.

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

GRATIS START-MATERIALE TIL BELØNNINGSSKEMAER

Få 5 eksempler på hvordan man opbygger belønningsskemaer samt en gratis skabelon til et belønningsskema, du selv kan udfylde.

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også eksklusive læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Teenageren der bare ikke gider at gå i bad

Selvom du er fuldstændig sikker på, at din store dreng/ pige – teenageren, HAR lært at gå i bad, så kan man indimellem virkelig komme i tvivl. Det er som om de nærmest har glemt alt. H-A-L-L-O!

Dit barn er på vej til at blive sig selv i en voksen verden, hvilket samtidig betyder at der pågår en kolossal ”ombygning” i dem. De sveder mere og de lugter f.eks. anderledes. På mange måder SKAL de selv – det vil de i øvrigt også, MEN samtidig har de altså stadig brug for, at der er voksne, der kan skabe rammer som de kan støtte sig til – også selvom de mener det er helt unødvendigt.

Fortæl børnene hvad der er ”normalt” – altså hvor tit det anbefales at gå i bad, og lav så en plan sammen med dem. Hvornår går de i bad hjemme, hvornår bader de i skolen og hvornår bader de til sport.

Det er generelt en god ide IKKE at spørge alt for åbent ind til forskellige ting.

Hvis du spørger om de har brug for hjælp, så sætter jeg en mia. på, at de siger NEJ!

Hvis du i stedte spørger, om du skal købe ny shampoo i Fakta eller Kvickly – eller hvis du spørger om de lægger vasketøjet til vask nu eller når de går i seng – eller hvis du spørger om de vil bruge fast eller flydende sæbe, så er det langt sværere at sige NEJ, og du er samtidig en stor hjælp for teenageren, der stadig har brug for sin mor og far til en hel del ting.

 

Sådan viser du din sikkerhed:

HOLD FAST I DET DU BESLUTTER, også selvom dit barn absolut ikke er særlig samarbejdsvillig omkring din beslutning.

Når du har lavet en strategi, en rutine – en måde at bade dit barn på, som du ved er lavet på kærlighed, på viden og består af ting som dit barn kan – og som faktisk på sigt vil være forbundet med nydelse, så kan du godt føle dig på sikker grund.

Du skal huske, at man først lærer en rutinen når man tilstrækkelig mange gange har prøvet eller set den, så det kan sagtens tage noget tid før det at tage bad eller bade sine børn bliver en leg hjemme hos dig, men lur mig… Det skal det nok.

SLUT MED SKÆLD UD

Få glade børn der gør, hvad du ber’ dem om

Få min guide “5 måder at takle røv-trælse møgunger”

Denne guide vil på kort tid ændre stemningen i din familie så du igen kan få glade børn, der gør hvad du beder dem om – helt uden skæld ud.

Guiden giver dig nogle enkle og konkrete tips til at få dine børn til at høre efter

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også (helt vildt gode) læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.