Hvis du også er en af de forældre som synes at dine børn – og måske også din mand eller kone, bruger al for meget tid bagved – foran eller sammen med deres smartphone, tablets, computere osv. så skal du læse med her.

Det er simpelthen helt fantastisk så meget ro man kan få når hele familien er ONLINE og optaget af spil, film chat osv. Du bruger det sikkert også selv – INTERNETTET… Tjekker Facebook, opdaterer Instagram, er på Snappen eller måske googler du lige en opskrift på pebernødder.

Men indimellem er du sikkert også lige ved at få nok af, at det nærmest er det eneste dine børn vil… SPILLE – SPILLE – SPILLE.

Hvis du ligner alle os andre bare en lille bitte smule, så har du prøvet at lave regler for brugen af skærmene – SKÆRMTID hedder det. Det kan også være at du har prøvet at tage en ”kold tyrker” sammen med familien. DET DUR IKKE – VEL.

Når man skal afvænnes – og det gælder faktisk uanset hvad du skal afvænnes fra, så skal man sætte noget i stedet for – og når man er barn så skal man have hjælp til det.

AHHH tænker du måske – børnene kan sagtens selv finde på noget at lave og ellers gør det da ikke noget, at de sidder og keder sig – for SÅ skal de nok finde på noget.

De gør børnene sikkert også, men hvorfor alverden skal de lære at kede sig hvis de i stedte kan lære, at mor og far kan støtte, hjælpe, lede på vej mm. Det må da være bedre at lære, at man ikke er alene fremfor at man må klare sig selv…. ELLER HVA’?

Der kan være en mia. forskellige årsager til, at du gerne vil have reduceret din families brug af IT, MEN uanset hvad dit motiv er, så er det en rigtig god ide, at du begynder at tænke i ”Alene-tid” og ”Fælles-tid”

ALENETID er tid som man selv råder over. Det kan være du vil tage en lur på sofaen, strikke dit tørklæde-hippie-projekt færdig, måske vil du lige en smut på Instagram eller google en opskrift på pebernødder. Dit barn vil måske se videoer på youtube, se en film, lege med dukker, lægge en kabale… I dont know…

FÆLLESTID er selvfølgelig tid som I bruger sammen. Det kan være, at I laver mad sammen, laver indkøbsseddel sammen, spiller et spil sammen, gør rent sammen, går tur sammen, ser tv sammen, ser you-tube sammen, tager en lur sammen osv.

Et weekend-afvænnings-eksperiment, sådan gør du:

Fortæl din familie, at du på lørdag gerne vil, at I efter morgenmaden lige får styr på hvad resten af dagen skal bruges på.

Sig til dem at du allerede nu kan fortælle, at der skal være noget tid til sig selv og noget tid hvor I laver noget sammen.
Sig til dem at de gerne må gøre sig nogle tanker om hvad de kunne tænke sig at lave – og at du i øvrigt har tænkt dig, at det skal være gratis.

Lørdag er du parat med papir og blyant. Du er mødeleder og du sidder for bordenden.

Fortæl lidt om hvad formiddagen består af for dig (rengøring, tøjvask, indkøb, shopping). Sig til børnene, at de gerne må deltage – men at de også kan vælge at bruge tiden på noget andet. Hvis de gerne vil deltage så lav en aftale med dem om hvornår – hvis de gerne vil have alene-tid så spørg hvad de vil lave.

Fortæl at kl. 13 skal I spise fælles frokost. Der skal dækkes bord, maden skal rettes an og bagefter skal der ryddes op. Spørg hvad hver enkelt vil deltage i – HUSK at også store børn kan have brug for hjælp – og at du hele tiden har det forkromede overblik…. og ”sætter i gang”.

Sig at efter frokost og frem til kl. 15 kan man lave lige det man har lyst til. Du kan sige at du vil læse lidt og ”google” lidt rundt. Sig at der er plads til flere i stuen – og at du godt kan klemme et spil ”Olsen” ind hvis nogen har lyst.

Nu fortæller du, at kl. 15 og et par timer frem skal I lave noget sammen. Du har selvfølgelig nogle ideer, men spørg endelig dine børn om hvilke ideer de har. Det kan være I skal en tur i skoven, måske skal I bage pebernødder, måske skal I se en film sammen, måske skal I lave bål, måske skal I spille matador sammen osv. Skriv alle ideerne ned. Bruger I dem ikke i dag, så kan I bruge dem en anden dag.

Til sidst siger du, at efter I har hygget sammen og frem til at I skal spise aftensmad, så kan man igen vælge at lave det man har lyst til. Sig hvad du laver, hvor du er og inviter til, at man kan være sammen med dig.

Til allersidst skal I have styr på hvem der dækker bord, hvem der hjælper med aftensmaden og hvem rydder der op?

Og aftenen… den er som den plejer. Hygge i stuen med snolder, tv, bøger, tablets osv.

Husk at du skal skrive jeres plan ned. Den skal ligge så alle meget nemt kan se den.

Det er MEGET sandsynligt, at du vil opleve, at børnene flere gange lige er henne og kigge på den. De orienterer sig – for de vil rigtig gerne være sammen med jer. De vil rigtig gerne være sammen med deres familie – og de vil så gerne samarbejde om den plan som I jo nærmest i fællesskab har udformet.

Jeg håber du bliver vild med afvænnings-modellen for børnene kommer HELT sikkert til at spørger: ”Skal vi gøre det igen på næste lørdag”… og det skal I jo nok.

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.