Denne artikel gir’ dig små og let omsættelige ideer til hvordan julefreden stille og roligt kan sænke sig over din familie, så I sammen kan tage hul på den allerbedste juleferie.

Julen er lige om hjørnet og mange af os er så småt parate til at gå på juleferie. Vores Corona-venlige hjemmearbejdspladser bliver pakket sammen – og nu skal dagene bare gå inden vi kan slå dørene op for juleaften.

De fleste børnefamilier kender ganske udmærket til, hvor korte dagene kan være op til jul – men korte eller ej… så kender de fleste forældre også til de dage, som bare ingen ende vil tage, fordi børnene vrisser og plager og ikke ved hvad de skal lave – og så ender det som det plejer… enten med sure miner – eller med at I sidder hver for sig med næsen i tablettens farvestrålende skærm.

Læs med og få nogle gode ideer til en dejlig juleferie.

”Kan du ikke finde på noget selv?”

Alle mennesker har svært ved at fylde tiden ud, når man går og venter på noget… og det gør vi jo her ved juletid. Vi venter på, at det ENDELIG bliver juleaften.

Børnene ved ikke rigtig hvad de skal tage sig til. Ikke siden sidste jul har tiden gået så langsomt… den slæber sig nærmest afsted. Desperationen og irritationen luer lige om hjørnet… hos os alle sammen.

Gode råd er dyre – eller det er de sådan set ikke… men de kræver en vis portion overblik og planlægning… for børnene kan ikke selv – og de kan ikke finde på selv. 

Aktiviteter samler mennesker

Børn har behov for hjælp til at finde på – og skabe overblik over dagene op til jul. En god måde at gøre det på er at have nogle daglige overskuelige aktiviteter som I kan samles omkring. Børn elsker at vide hvad der skal ske og hvornår det skal ske.
Faktisk – og som helt utilsigtet bonus, får børnene meget nemmere ved at finde på noget selv, når de ved hvornår I skal lave noget sammen.

Søg inspiration hos eksperterne

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for hvad man kan lave med sine børn, men det er altid en god ide at inddrage de virkelige eksperter… nemlig børnene, i en inspirations – og forslagsrunde:

”Hvad kunne du tænke dig at lave sammen med os andre en af dagene op til jul?”

Du vil blive overrasket – for børn har et utal af forslag. Der er selvfølgelig nogle forslag, som ligger LIDT over budgettet, men så kan man jo bare stille spørgsmålet lidt anderledes:

”Hvad kunne du tænke dig at lave sammen med os andre en af dagene op til jul, som er (næsten) gratis?”

Det er altid vigtigt at sidde klar med papir og blyant når man beder om børnenes tanker og ideer. Dels føler børnene, at du virkelig er interesseret I hvad de foreslår – og dels så er du sikker på, at du kan huske selv det allermindste guldkorn.

Ideer til gode aktiviteter

Man kan bage pebernødder, lege mus (det er en peberkage-leg), læse julehistorier, lege tampen brænder (med kravlenisser). Man kan lave bordkort til juleaften, pynt til julebordet, lave jeres eget vendespil (enten med udklip eller med tegninger) eller se en julefilm. Man kan synge julesange eller lave ”playlisten” til juleaften, men kan lave julesang-hæfter eller gætte juledufte. Man kan lave juledekorationer, spise æbleskiver, tage i skoven – og så kan man, hvis man er virkelig-virkelig heldig – finde slæden frem og tage på vinter-juletur i sneen.

Bliver’ du forpustet?

Det skal du ikke blive… for det er ikke meningen, at du skal nå det hele. Slet ikke. Det er nemlig kun ideer som du kan vælge fra – for ingen børn behøver mere end en eller to gode samlende aktiviteter de sidste dage op til jul.

Fortæl børnene fra morgenstunden hvad dagen byder på…

Fortæl børnene hvad I skal lave, hvor og hvornår.

Du kan også lave en lille mini-kalender over dagenes aktiviteter frem til juleaften – så vil du ganske givet opleve, at børnene gentagne gange lige tjekker kalenderen af…

Børn elsker nemlig at vide hvad der skal ske… og selvom de nogle gange ser svært utilfredse ud, så tag endelig ikke fejl – for de ELSKER at lave noget sammen med dig og alle de andre i jeres familie.
God fornøjelse og rigtig god juleferie

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.