Kender du det… 

Tandbørsten sidder uløselig fast mellem dit barns tænder.

Uanset hvad du siger – uanset om du bander eller tigger, så nægter dit barn fuldstændig at slippe sit overlegne greb om tandbørsten. Det er IGEN fuldstændig umuligt at få børstet dit barns tænder.

Det er faktisk et lille mirakel, at du er så vedholdende – for det står på hver aften. Først vil dit barn slet ikke i seng, så magter det ikke selv at gå på badeværelset og som prikken over I’et, så vil det altså heller ikke have børstet sine tænder.

Det der med at få børstet tænder af en anden, er faktisk en lille smule ubehageligt – det KILDRER – og de fleste børn forsøger da også at overbevise os om, at de SAGTENS kan selv. Men det kan de ikke – ikke før de er omkring 10 år.

 

Sådan kan du gribe tandbørstningen an:

 

#1: Inddel tandbørsterutinen i mindre trin

Når man skal lære nyt, som f.eks. tandbørstning, så er det en rigtig god ide at inddele det børnene skal lære i små trin. Det gør det hele meget mere overskueligt, både for barn og voksen.

Tag din tandbørste og put tandpasta på

Åben din mund og lad mor eller far støtte dit hoved

Mor eller far børster tyggefladerne på dine tænder

Mor eller far børster ydersiden af dine tænder

Mor eller far børster indersiden af dine tænder

Du spytter ud, skyller med lidt vand og sætter tandbørsten på plads

#2 Fortæl og vis dit barn tandbørsterutinen

 

Når børnene skal samarbejde om at lære en ny rutine, så gør det ALT nemmere hvis man først fortæller og gennemgår rutinen – de små skridt, med barnet. Det er en rigtig – RIGTIG god ide at lave et skema over rutinen. Så kan dit barn følger med i hvor langt I er. Det skaber sikkerhed og udholdenhed.

 

#3: Anvend ros og opmuntring

 

Alle mennesker motiveres af ros. Du kan rose dit barn for at lukke munden fint op, for at smøre tilpas tandpasta på, for at læne sig tilbage, for at have fine tænder, for at være tålmodig, for at gøre det godt, for at øve sig, for at være dygtig osv. Man må altså gerne give den samme ros flere gange. I det hele taget gælder det, at du heller må give for meget end for lidt ros.

Hvis dit barn har særlige udfordringer med et af trinnene, så lad være med at gå i selvsving over det. Opmuntre i stedet for ved f.eks. at sige: ”Du kan godt klare det” eller ”Jeg er sikker på, at du klarer det i morgen”.

Hvis dit barn B-A-R-E er Rasmus modsat, så kan du overveje om rutinen er blevet for kompliceret. En rutine skal helst ikke have flere end 5-6 små trin. HUSK hvis du vil ændre på trinnene, så skal du vise og forklare dit barn den LIDT forandrede rutine.

Ind imellem skal der lidt mere til før det lykkes at få lært børnene en god måde at få børstet sine tænder på. Måske er det i virkeligheden en god ide at du laver et belønningsskema? HMMM… Inden du beslutter dig, så synes jeg du skal skal hente mig guide – 5 måder at takle røv-trælse møgunger, som du finder her på siden. Her får du flere tips til, hvordan du får dine unger til at gøre som du gerne vil.

Har du mod på at gå videre med belønningsskemaer, har jeg lavet en god lille guide i artiklen Hjælp dit barn ind i fællesskabet med verdens nemmeste belønningsskema,

 

God fornøjelse – Gode bisser

 

Bonus: Inden du går i gang med at lære dit barn jeres tandbørste-rutine, så er det måske en god ide, at du lige tjekker ud hvordan tandlægerne egentlig anbefaler, at du børster dine børns tænder. Jeg har fundet nogle rigtig gode videoer, som viser hvordan man børster tænder på børnene alt efter om de er under 2 år, mellem 2-4 år eller over 5 år. Du får lige linket her: www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Livsfaser/Boern_og_unge/tandboerstning

(Dine børn bliver lige så gode til at få børstet sine tænder, som dem du ser i videoerne)

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

SLUT MED SKÆLD UD

Få glade børn der gør, hvad du ber’ dem om

Få min guide “5 måder at takle røv-trælse møgunger”

Denne guide vil på kort tid ændre stemningen i din familie så du igen kan få glade børn, der gør hvad du beder dem om – helt uden skæld ud.

Guiden giver dig nogle enkle og konkrete tips til at få dine børn til at høre efter

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også (helt vildt gode) læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.