Juleklip, Luciaoptog, krybbespil og julearrangementer i alle afskygninger. Julen står i sandhed for døren. Alle har travlt med at nå – og hygge sig med det hele…
Eller sådan plejer det at være – for i år er de fleste julearrangementer sat på standby, fordi hele verden er blevet ramt af Corona… af covid19.
Denne artikel handler om… Hvordan I kompenserer for alle juleaflysningerne, så I og jeres børn og jeres nye familier alligevel kan ses og glæde jer til julens komme. For afstand betyder ikke, at fællesskabet og julerierne ikke er mulige. De skal blot gentænkes – og det er rigtigt vigtigt for at imødekomme børnenes behov for at se jer og være sammen med jer i december.
Julearrangementer handler om fællesskab
Selvom de fleste forældre nok i et svagt øjeblik, ånder lettet op over, at der ikke er helt lige så mange julearrangementer i år, så er de fleste også efterladt med tristhed og tvivl over hvad de så skal gøre.
Heldigvis må børnene og I gerne være sammen med ”legegrupperne” og jeres nære familie – og med lidt snilde får I nemt kompenseret og fundet alternativer til skolernes og børnehavernes julehygge-arrangementerne…
Og snilde skal der til – særligt for de familier, der ikke længere bor sammen og som lever i nye familier.
For selvom julen kan være en bøvlet tid for skilsmisse – og sammenbragte familier, så tag endelig ikke fejl af, at det også er den tid på året, hvor børnene ser allermest til begge sine biologiske forældre qua alle julearrangementerne – og savner dem allermest.
Julen er virkelig et ømt punkt for mange mennesker. Alt skal helst være som det plejer – og det er der slet ikke noget galt med. Tværtimod… men lige i år bliver vi altså nødt til at sætte vores juletraditioner ind i nye kontekster… for selvom vi som sådan ikke har behov for selve luciaoptoget, æbleskiverne eller juleklipperiet, så har vi stadig behov for det fællesskab som julearrangementerne repræsenterer.
Julearrangementer i sammenbragte familier
Mange skilte – og sammenbragte familier har delt julearrangementerne imellem sig. Til nogle arrangementer er det kun far og hans nye familie der deltager, til andre er det mor og hendes nye familie, til nogle arrangementer er det hele den nye kæmpestore familie der deltager – og til andre er det bare barnets forældre der sammen deltager til julearrangementet.
Der er et utal af grunde til, hvorfor man har opdelt julearrangementerne som man har – det kan være af praktiske årsager, af personlige årsager… og så er det selvfølgelig også fordi, at det efter jeres bedste overbevisning er det, som allerbedst matcher børnenes behov.
… Og børnene har behov – for at se jer sammen og være sammen med jer – med sine forældre, sine søskende, bonussøskende og nye voksne… og det er præcis det der er sagen, for hvordan imødekommer man børnenes behov midt i december med Covid-restriktioner.
Genfortolkning af julearrangementer
Slip fantasien løs… ja tak – det kan selvfølgelig være nemmere sagt end gjort, men det kan lade sig gøre…
Hold fast i de julearrangementer I er vant til at deltage i, men gør det på en ny måde…
Luciaoptog kan f.eks. foregå over skype
Tag på skovtur sammen og finde ting til juledekorationerne
Server æbleskiver udendørs eller lav pandekager over bål
Tag på cafe… måske bare mor, far og barn
Lave julepynt over skype
Bag julesmåkager til hinanden
I kan faktisk alt…
Afstand betyder ikke, at fællesskabet og julerierne ikke er mulige. Det er de – men i en genfortolket udgave.
Jo mere I forældre og voksne kan kompensere for diverse restriktioner og tænke i muligheder frem for begrænsninger – jo bedre bliver julen, jo hyggeligere bliver jeres julearrangementer og jo rarere er det for jer alle sammen.

Er du ny på siden?
Velkommen til!
Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..
Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

Sådan skaber i gode, nye fælles juletraditioner i en sammenbragt familie
Hvad får I at spise juleaften? Hvilke julesange synger i? Får børnene gaver inden maden? Køber I - eller bager I selv småkagerne? Denne artikel handler om, hvordan man som sammenbragt familie finder rundt i juletraditionerne og hvordan man etablerer nye gode – og...

Julekalender-kabalen i sammenbragte familier
Hvis der er noget som julen byder på, så er det traditioner. Hver familie har sine traditioner… om alt muligt forskelligt – og altså også om julekalendere. Denne artikel sætter fokus på hvad der særligt komplicerer tingene for børnene - og hvad du kan gøre for at...
