Når man har besluttet sig for at bruge et belønningsskema som redskab til at hjælpe sit barn på rette kurs – og hjælpe det med at lære en ny adfærd og måde at gøre tingene på, så er der bestemte ting som spiller en ret stor rolle i forhold til, hvorvidt man får lavet et godt skema – eller et H-E-L-T vildt godt belønningsskema.

Det spiller f.eks. en stor rolle, at man formulerer det barnet skal lære som et positivt og fremadrettet mål.

Man skal altså fortælle barnet hvad det er man gerne vil have at det lærer – i stedet for at fortælle hvad man gerne vil have at barnet holder op med at gøre.

Det er ligeledes af betydning, at man bruger belønningsskemaet ret kontinuerligt… dagligt faktisk.

Men HOV – hvad så hvis man er ramt af skilsmisse og børnene på skift bor hos henholdsvis dig og deres far! Hvad gør man så… og kan man overhovedet bruge et belønningsskema så?

Det er gode spørgsmål du stiller – og heldigvis er det sådan, at du sagtens kan anvende et belønningsskema som redskab til at hjælpe dit barn med at lære nyt og igen komme på rette kurs. Men der er nogle ting som vil være meget nyttige for dig at overveje og være opmærksom på i forbindelse med at du udformer og tager et belønningsskema i brug.

Afklaring af udfordringen

Du skal starte med at afklare, om det du gerne vil have, at dit barn lærer, primært handler om noget der foregår hos dig eller om det mon i virkeligheden foregår både hos dig og dit barns far. Hvis du og din eks er stødt på den samme udfordring… måske vil jeres barn ikke i bad eller have børstet sine tænder, så er det jo oplagt, at du tager initiativ til, at I sammen laver et belønningsskema – et skema som følger barnet uanset hvor det er.

Husk at orientere din eks

Det er selvfølgelig ikke altid, at begge forældre har helt de samme udfordringer med deres barn – og det er absolut heller ikke altid, at det er særlig nemt for forældrene at tale sammen… men det er en god tommelfingerregel altid at orientere sin eks om de ting du sætter i værk. Det er ikke sikkert, at din eks umiddelbart er enig i din beslutning om at anvende et belønningsskema som støtte i dit barns læring, men det er alt andet lige nemmere for din eks at samarbejde med dig, om det som han er informeret om – end det som han ikke ved noget om.

Introducer skemaet for dit barn

Det er vigtigt, at dit barn er introduceret grundigt til sit belønningsskema og at det er informeret om hvorvidt det er et redskab, som bruges både hos mor og far – eller kun det ene sted. Det er også vigtigt for barnet at vide om ”det er blevet sagt til far” – og hvad han siger til det. Skilsmissebørn gør sig en frygtelig masse tanker om hvad forældrene synes og mener – og det er nyttigt for dem når ”tingene” bliver – og er sagte.

Hvis belønningsskemaet kun bruges hos dig, så er det vigtigt, at du i forbindelse med at dit barn tager afsted til sin far, siger, at nu er skemaet sat på pause, men at det ligger parat når det igen kommer hjem – og omvendt når dit barn kommer hjem fra sin far, så skal du sørge for, at dit barn lige bliver mindet om, at nu er det igen belønningsskematid og måske lige har brug for at få det hele ridset op på ny.

 

Giv tid og giv plads

Hvis dit barn gerne vil have skemaet med til sin far, så kan du tage en kopi det kan få med, MEN tjek lige med din eks. Dit barn vil gerne vise sin far belønningsskemaet – og den succes det har opnået der, men det kræver, at dit barns far kan være oprigtig interesseret og opmuntrende – og det skal du have afklaret sammen med ham inden, at dit barn tager skemaet med. Hvis du bliver i tvivl, så kan du måske nøjes med at fortælle, at jeres barn gerne vil vise ham det – og om han vil tænke over, om det er en god ide.

Min nummer et ”bedste erfaring” med brugen af belønningsskemaer i adskilte familier er, at selvom det kun er den ene forældre, der starter brugen af belønningsskemaer, så går der ikke ret lang tid førend den anden forældre ringer for at høre lidt nærmere – børnene sælger nærmest varen, fordi deres begejstring er så tydelig – samtidig med at de faktisk lærer nye rutiner og meget nemmere adfærd.

Belønningsskemaer er for alle familier

Du kan altså sagtens bruge et belønningsskema selvom det indimellem kortvarigt sættes på standby. Det helt springende punkt i forhold til, hvorvidt dit barn lykkes med skemaet og begynder at lære nyt – er afhængig af, at du hele tiden sørger for at introducere og forberede dit barn.

Det spiller endvidere en stor rolle, at du giver din eks tid til at finde ud af, at det er sjovt og lærende at bruge belønningsskemaer – fremfor at du presser det igennem. Det skaber nemlig alt for meget usikkerhed hos dit barn når der er ufred mellem dig og din eks.

Du kan lære hvordan man laver – og bruger et belønningsskema i kurset Den komplette guide til belønningsskemaer.

 

Helt almindelige spørgsmål:

Skal min eks og jeg vælge de samme belønninger?

Ja, hvis I har lavet et belønningsskema over den samme rutine, så er det en rigtig god ide at have ens belønninger.

Skal belønningsskemaet med barnet frem og tilbage – mellem mor og far?

Ja, hvis I forældre har lavet et belønningsskema over den samme rutine, så skal skemaet med barnet frem og tilbage. Ud over at barnet lærer en ny rutine og ny adfærd, så er det at bruge det samme skema hos begge sine forældre med til at nytte barnets to verdener sammen.

Hvad er typiske problemstillinger man bruger et belønningsskema til?

Uanset om man lever i en såkaldt kernefamilie eller i en adskilt familie, så er det præcis de samme problemstillinger man kan opleve omkring sine børn og omkring sit forældreskab – men nogle gange ser man at børn i adskilte familier pludselig får udfordringer med at udføre helt almindelige rutiner. Det er fordi skilsmisse er svært og smertefuldt at være i. Når man presses følelsesmæssigt så mindskes ens kompetencer og man har brug for lidt ekstra hjælp til at magte livet. Et belønningsskema er et støttende redskab til at være sammen forældre og barn, til at (gen)lære og til at finde vej.

Det er almindeligt at anvende et belønningsskema som hjælp til at lære rutiner omkring at komme i seng, gå i bad, børste tænder, tage tøj på, ordne sit værelse, dække bord, lave lektier, rydde op osv.

Kan man lave et belønningsskema, som skal hjælpe barnet med at komme hjem fra sin far?

Hmm… Du kan ikke lave et belønningsskema, som kun anvendes få gange på en uge. Til gengæld er det er rigtig god ide at have en rutine for, hvordan dit barn ”tager afsted” og hvordan dit barn ”kommer hjem”. Rutiner er med til at skabe overblik og tryghed for dit barn – og det har alle børn brug for.

En ”komme hjem” rutine kan bestå af følgende elementer:

  • Du starter med at få kys og et kæmpe kram
  • Så går du/ vi en tur rundt i huset/ lejligheden og ser at alt er som det plejer
  • Så hjælper vi hinanden med at tømme din taske
  • Så får vi lidt lækkerier og snakker om hvad vi skal lave resten af dagen

En ”tage af sted” rutine kan bestå af følgende elementer:

  • Vi pakker din taske sammen
  • Du siger farvel til dit kæledyr og lægger et lille kys i kurven/ buret som det kan få når det savner dig
  • Vi hygger med en lille snack – og snak om hvad vi hver især skal lave og hvornår vi ses igen – eller taler sammen
  • Vi kysser farvel og mor lægger kys i tasken som du kan tage lige når du trænger
  • Så kommer far og du er parat til at hygge med ham – og han passer godt på dig

Du kan læse meget mere om ”Komme-hjem-rutiner” i artiklen ”Skilsmissebørn – og overgangen mellem mor og far”.

Hvis nu min eks kategorisk siger nej til at bruge et belønningsskema. Kan jeg så lave og bruge et alligevel?

Ja det kan du, men pas på, at dit barn ikke bliver gidsel imellem jer. Accepter at din eks siger ”Tak, men nej tak” – og hold så selv fast i din fornemmelse af, at et belønningsskema vil være et perfekt redskab til dig og dit barn.

Skridt for skridt vil det lykkes dig at komme i mål… Det vil lykkes dig at hjælpe dit barn med det som pludselig viser sig så svært – med din hjælp genfinder dit barn sig selv og med din hjælp kommer det på rette kurs igen.

 

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

GRATIS START-MATERIALE TIL BELØNNINGSSKEMAER

Få 5 eksempler på hvordan man opbygger belønningsskemaer samt en gratis skabelon til et belønningsskema, du selv kan udfylde.

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også eksklusive læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.