Det er et godt spørgsmål – svaret er selvfølgelig nej
… men når spørgsmålet er godt, så er det fordi, at sådan noget som grænser og rammer virkelig er en ting som kan løbe helt af sporet og enten blive skørt rigide eller fuldstændig utydelige.
Dette er der rigtigt mange skilsmissefamilier, der vil kunne nikke genkendende til.

Utydelige grænser efter skilsmissen

 

I min klinik oplever jeg rigtigt ofte at grænserne flyder ud hos familierne i forlængelse af en skilsmisse

Selvfølgelig – det da klart

… for pludselig står man selv med ansvaret og sårbarheden over, om man nu gør det godt nok – og om ens barn har det godt nok. Stille og roligt ændrer grænserne sig, og pludselig gir’ man sig på tidspunkter man ellers ville stå fast.

Man er til rådighed konstant og man glemmer fuldstændig sig selv og sine egne grænser.

Men børn har ALTID behov for voksne der kan skabe trygge og forudsigelige rammer…

Hvorfor?

… fordi det er helt afgørende for et barns fornemmelse af at føle sig sikker, at han eller hun ved, at der er en, der er bedre rustet til at håndtere – og cope med verden. 

Og alternativet…

Ja hvis den voksne ikke skaber forudsigelige rammer og grænser, så er alternativet at barnet forsøger at finde tryghed og overblik ved selv at tage styringen og kontrollen… og det er som bekendt ikke super smart…

 

Er det svært at gøre noget ved det?

 

Ja det kan det godt være…

MEN

… den gode nyhed er, at det behøver det ikke at være

Man kan ikke ændre alting på samme tid, men når der er gået skred i grænserne, i mor-barn forholdet – og man mest af alt bare fungerer som tjener for sit barn – eller hele tiden skælder ud, så er det allerbedst at kigge nærmere på – og justere i rammen omkring jeres familieliv

 

Sådan laver du en (ny) ramme om jeres familieliv

… og sådan får du den til at fungere

 

#1 Start med at lave et overblik…

Dvs. en plan over hvad jeres dag skal bestå af.

Der er selvfølgelig forskel på om det er hverdag eller weekend… Start med at lave en plan – et skema – et overblik over enten hverdagene eller weekenden

 

#2 En dag består af:

Måltider, af fællesaktiviteter, og tid for – og til sig selv

 

#3 Opdel de forskellige typer af aktiviteter på et stykke papir

Det er vigtigt for dit barn, at tingene og planen er visualiseret. Du vil med meget stor sandsynlighed se, at dit barn gentagne gange LIGE kigger på planen for at se, hvor I er i programmet. Det er meget hjælpsomt for et barn at have noget at orientere sig efter (det er det også for os voksne)

 

#4 Fortæl dit barn, at du har lavet en plan og en oversigt over jeres dag

De steder hvor der står, at I skal have tid til jer selv skal du hjælpe dit barn med ideer til hvad han kan lave – og du skal huske, at I selvfølgelig gerne må være i samme rum om hver jeres ting. Pointen er at dit barn lærer at slappe af i dit nærvær og i den ramme som du skaber for jer.

 

#5 Lav en tidsplan

Husk at sætte ca. tidspunkter på jeres plan… men vær fleksibel

 

#6 Du skal gå foran og støtte og hjælpe dit barn på vej

Inddrag gerne dit barn i forskellige beslutninger, men gør det nemt og trygt for dit barn ved at give det noget at vælge imellem. Et valg er f.eks. om man helst vil have frikadeller eller boller i karry? Eller om I f.eks. skal tage på skovtur i dag eller i morgen?

 

#7 Du skal have blik for at evaluere og ændre i jeres plan

MEN alle forandringer kommer af beslutninger du har truffet – MEN gerne på grundlag af input og tilbagemelding fra dit barn

 

#8 Hold styringen ifht. ændringer

Forsøger dit barn at få dig til at fravige planen ved at komme med alverdens forslag til forandringer, så sig blot, at det er gode ideer og at du vil se at få plads til nogle af dem i morgen

 

#9 Husk at tingene aldrig må blive rigide og skøre

Den her plan er et hjælperedskab til at skabe den tryghed dit barn behøver – og den sikkerhed det giver at vide, at ens mor både har overblikket, evnerne og viljen til at beskytte og passe på sit barn

 

Kan det blive for meget?

 

Alt kan blive for meget… men det kan også blive for lidt

Nogle gange får forældre lidt åndenød over al den snak om rammer – og om forudsigelighed, rutiner og grænser

… MEN de her ting spiller en virkelig vigtig rolle i forhold til at skabe den sikkerhed og tryghed som børnene så desperat har behov for når de skal udvikle sig – og lære hvem de selv og andre mennesker er.

Din opgave er at genskabe en god ramme omkring dig og dit barn

… så den er HELT tilpas.

 

Er du ny på siden?

Velkommen til!

Jeg hedder Janne og er familiekonsulent. Jeg er ekspert i børn og familier – og med speciale i at skabe ro, samhørighed og tilknytning mellem børn og forældre..

Min mission er at skabe mulighed for udvikling. Udvikling af børnene, af forældrene – og af familien. Jeg drømmer om – og jeg stiler efter, at både børn og voksne skal have de bedste muligheder for at knytte sig til hinanden og skabe det fundament som livet leves fra.

SLUT MED SKÆLD UD

Få glade børn der gør, hvad du ber’ dem om

Få min guide “5 måder at takle røv-trælse møgunger”

Denne guide vil på kort tid ændre stemningen i din familie så du igen kan få glade børn, der gør hvad du beder dem om – helt uden skæld ud.

Guiden giver dig nogle enkle og konkrete tips til at få dine børn til at høre efter

Samtidigt tilmelder du dig mit nyhedsbrev hvor jeg indimellem sender gode råd, hjælp og guides til, hvordan du når et familieliv i balance. Du får også (helt vildt gode) læser-tilbud. Nul spam. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.